Eind oktober heeft onze voorzitter Henk de Pater een bezoek gebracht aan de Oekraïne. Het doel van het bezoek was om de laatst verzonden vracht humanitaire goederen (julie 2013)  vrij te krijgen. Hiervoor was een afspraak gemaakt met de Nederlandse ambassade in Kiev. Verder heeft Henk contacten gelegt met vooraanstaande mensen in Zhitomir om in de toekomst een beter verdeling van de hulpgoederen te krijgen. Ook heeft Henk nog een school en een ziekenhuis bezoekt.

Lees hieronder het reisverslag.

 

Reisverslag oktober 2013

 24-10:
Vertrek Dortmund 20:00 uur richting Kiev.
 
25-10:
Om 11:00 uur melden bij de ambassade met nog 3 stichtingen.
Bezoek_Oekraine_okt_2013_3
We worden hartelijk welkom geheten door Julia Ostromogylska en Gerrie Willems. De problemen met de hulpgoederen worden door ons als stichtingen in kaart gebracht. Naar de regering toe wordt er volgende maand door 9 ambassades druk uitgeoefend om terug te gaan naar het systeem van voorheen. Wij staan daar als 4 stichtingen vierkant achter. Na afloop hebben we nog een kopje koffie gedronken met Beja en Gert-Jan.
Daarna zijn we (Jury en ik) uitgenodigd bij een vriendenclub van Jury. Deze club bestaat uit: directeuren, een rechter, schrijver, chef bij Agromat.ua. Best hoog op de ladder geplaatste lieden. Deze mannen en vrouwen willen een samenwerkingsverband opzetten om onze hulpgoederen te kunnen verdelen. Nu was deze ontmoeting een pril begin om deze mensen te leren kennen.
Bezoek_Oekraine_okt_2013_28
Naar mijn mening is deze ontmoeting zeer geslaagd geweest. Je moet weten dat je bij Oekraïners eerst rond de tafel moet hebben gezeten om hun vertrouwen te winnen. Om elkaar beter te leren kennen, hebben we na afloop een slot bezocht.
`s Avonds zijn we weer terug naar Kiev gegaan om daar te gaan slapen.
Bezoek_Oekraine_okt_2013_24
 
26-10:
Vandaag zijn Jury en ik per busje naar Zhitomir gegaan waar we een weekend het appartement van zijn goede vriendin Alla mogen gebruiken. Zelf was ze een weekend weg naar haar moeder in Potapovich.
Bezoek_Oekraine_okt_2013_33
 
27-10:
Op zondag zijn we op zoek gegaan naar de baptistenkerk van de SOEGG. Na veel gezoek op internet en Jury zijn befaamde navigatie, zijn we toch in het centrum gekomen. Toen hebben we weer Jury zijn alom bekende navigatie geraadpleegd. Ik kan u melden, ga liever zelf op onderzoek uit, u komt er wel uit. Toen hebben we toch de kerk gevonden. Niet op tijd, maar toch.
 
28-10:
Maandag is een zware dag geweest. Om 08:00 uur stonden we op de stoep van het Ministerie van Sociale zaken. Ik noem het a-sociale zaken. Waarom? Ik zal het jullie proberen uit te leggen. Om 8:00 uur hebben we ons daar aangemeld.
Ministerie
Aanmelden om je aan te melden voor je aanmelding. Hier komt een Oekraïens gezellig beeld naar boven. Een hoop gedrang om je vooraf aan te melden. De gemoederen lopen hoog op, want iedereen wil als eerste zijn. Wij waren nummer 35. Na 34 wachtenden werden we binnen gelaten in een zaaltje dat hutje mutje vol staat met mensen die willen aanmelden. Zo ook wij. We hebben ons paspoort laten zien en werden ingeschreven! En toen begon het wachten op een bericht dat omgeroepen wordt, dat je aanmelding gehonoreerd wordt. En ik maar zeggen tegen Jury, dat we als laatste behandeld zullen worden. Ja hoor om 19:00 uur toen de zaal leeg was, mochten we naar binnen. De minister aan het hoofd van de tafel en wij ons verhaal doen. Vijf minuten later staan we weer op de stoep met de mededeling dat al onze problemen omtrent het transport opgelost zijn. Moe zijn we met het busje naar Zhitomir gegaan.
 
29-10:
We gaan vandaag met het busje naar Ovruch. Dat zit vol met baboeska`s (oma). We hebben een hoop lol want er zit een Hollander tussen. Dit was trouwens wel het eerste ontspannende moment van de reis.
Bezoek_Oekraine_okt_2013_83
In Ovruch wacht Kola (een kennins van Jury), die ons naar het dorpje Pershotravneve brengt.
Aangekomen staat daar wel zijn auto, maar van deze man is geen spoor te bekennen. Even wachten maar. 1 ½ uur later komt Kola met een brede grijns op ons af. Hij was naar de barbier geweest, boodschapjes gedaan. Prima, gaan we naar zijn optrekje….
Huis_Kola
Keurig spulletje waar de rust heerst.  Ik dacht gelijk, hier kan je mooi vakantie houden. Alles heeft hij zelf gemaakt. Geweldig daar. Een aanrader.
 
30-10:
Toen zijn wij naar Irra (familie van Jury) gegaan. Ze spreekt goed haar taal Engels. Zij gaat voor ons een lijst met problemen op de pc intikken en naar de ambassade sturen wat gevraagd is. `s Middags hebben we een bezoek gebracht aan het ziekenhuis wat jammer genoeg maar 5 incontinentie hoezen gehad heeft van het vorige transport.
Ik heb de mensen daar mijn verontschuldiging aangeboden en gezegd dat er pc`s en andere materialen in aantocht waren.
Bezoek_Oekraine_okt_2013_53
Bezoek_Oekraine_okt_2013_52
Bezoek_Oekraine_okt_2013_51
 
Toen op naar de plaatselijke school waar 320 kinderen op zitten.
Bezoek_Oekraine_okt_2013_66
Daar is nauwelijks tot geen hulp geweest. Behalve Kola, die heeft er veel nieuwe deuren en kozijnen gesponsord.
Bezoek_Oekraine_okt_2013_62
Bezoek_Oekraine_okt_2013_63
Bezoek_Oekraine_okt_2013_58
Er mag hier een hoop vernieuwd worden. De verwarmingsketel was in een erbarmelijke staat, waarvoor ik gelijk fiat voor reparatie gaf. Daarna zijn we terug gegaan naar Kolas optrekje om te douchen en te eten.
 
31/10:
We gaan naar Ovruch om met het busje naar Korosten te gaan, waar Olena haar weeshuis heeft.
Bezoek_Oekraine_okt_2013_85
Ze was geëmotioneerd, want er waren in deze periode kinderen geadopteerd, die terug wilden. Jammer.
Maar gelukkig waren de kinderen die er nog waren heel erg opgewekt!
Bezoek_Oekraine_okt_2013_88
Bezoek_Oekraine_okt_2013_95
Bezoek_Oekraine_okt_2013_100
Bezoek_Oekraine_okt_2013_103
Bezoek_Oekraine_okt_2013_90
Voor het slapen gaan, hebben we nog even wat gedronken, en zijn toen in de mand gedoken!
 
01/11:
Om 5.00 uur uit bed gegaan, want om ± 6.00 uur gaat het eerste busje naar Kiev.
Om 11.50 uur gaat mijn vlucht weer terug naar Dortmund.

 

 

 
Facebook
Facebook Image
Weer in Kiev
Weather data OK
Kiev
19 °C
Archief
Login