Geloof, Hoop en liefde

Het begon allemaal tijdens haar werk als lerares aan een staatsweeshuis in Korosten. Met groot verdriet bezag ze elke dag (en dat al 20 jaar lang) haar wees-kinderen. In haar omgeving zijn erg veel weeskinderen en kinderen die dakloos zijn. Ze over-nachten op het station, in kelders of in rioolputten. Ze dacht toen vaak, hoe kan ik die helpen? Geld had ze niet, geen gebouw, geen enkele mogelijkheid om een tehuis voor weeskinderen te beginnen. In Oekraïne van toen had een particulier geen recht om naast een staatsweeshuis, zelf een centrum te stichten.

Zo is ze in 1990 begonnen als vrijwilliger en heeft een fonds opgericht: "Kinderfonds van de heilige Nicolaas" in overleg met de Orthodoxe kerk. Van de gemeente Korosten kreeg ze een verwaarloosd gebouw, wat ze met eigen middelen moest renoveren. Trouwens alles, van meubels tot pennen en boeken, moest ze zelf regelen. Ze bestaat nu 15 jaar en heeft al meer dan 550 kinderen kunnen helpen. Deze kinderen, variërend van 4 tot 15 jaar, blijven 9 maanden tot 1 jaar in het centrum, daarna volgt adoptie of ze komen in een pleeggezin. Vanaf 2008 werd ze door onze stichting 2 jaar financiëel ondersteund. Daarna alleen met hulpgoederen.

Hoe_nu_verder

Hoe nu verder ?

Maar het is door de crisis, zowel politiek als economisch, moeilijk voor haar geworden om sponsors te vinden. De regering in Kiev laat verstek gaan en het provinciaal bestuur in Zhytomir heeft ook de kraan dichtgedraaid. De kinderen zijn zwak door gebrek aan vitaminen en het slechte eten. Zelf heeft ze een kleine boerderij met groentetuin, kippen, varkens, schapen en konijnen. Al haar kinderen werken mee om voor de winter voldoende eten te verzamelen. Maar soms mislukt de oogst grotendeels en dat betekent geen conserven voor haar 20 – 25 kinderen en 6 vaste medewerkers.

Daarom willen we opnieuw haar helpen om het broodnodige te kopen, in de hoop dat ze zo toch de winter door kan komen zonder te moeten bedelen en de dreiging van sluiten.

Bij_Olena

Onze verrassing

Door een groep jongeren van Noord-Beveland (J4J) kreeg Olena drie jaar lang, vanaf 2011, een 14-daagse vakantie aangeboden in de Karpaten, die helemaal werd georganiseerd door deze enthousiaste jongelui. Een deel van de groep Jongeren 4 Jongeren staat hieronder op foto. Maar helaas, de onlusten in dit land maakten hier een eind aan.

Zeeuwse_Club

Wat kunnen we nu nog voor haar betekenen?

Enthousiaste teamleden van J4J opperden het plan om de kinderen van Olena naar Zeeland te laten komen. Omdat waarschijnlijk de situatie nog lang niet stabiel is. Een zomerkamp plannen in Oekraine is géén optie, zeker niet voor ouders die hun kinderen daarheen sturen. Ook kan niemand hun veiligheid garanderen. Als de vlam in de pan slaat is het overal hommelus. Waarom niet naar Zeeland?

Wij staan open voor suggesties, ideeën en informatie, om dit project mede met Uw hulp te laten slagen. Wij zoeken vrijwilligers, accommodatie, sponsors,enz.

Iedereen is welkom. Meld U aan via de site.

We houden U graag op de hoogte.

Download hier de nieuwsbrief

 
Facebook
Facebook Image
Weer in Kiev
Weather data OK
Kiev
19 °C
Archief
Login