Instellingen kunnen de belastingdienst vragen om hen te registreren als ANBI. Als zij aan bepaalde voorwaarden voldoen, worden ze als een ANBresized_ANBI_FC_schaduwI erkend en geregistreerd. Ook de stichting Help Oekraïne is geregistreerd als ANBI instelling.
Het voordeel van schenken aan geregistreerde ANBI stichtingen is dat u de gift geheel of gedeeltelijk in aftrek kan brengen op uw belastbaar inkomen. De Belastingdienst betaalt dus mee aan uw gift. Door slim gebruik te maken van het belastingvoordeel, kunt u meer schenken met hetzelfde geld omdat de Belastingdienst na aangifte inkomstenbelasting het verschil terugbetaalt. U kunt er dus zelf voor kiezen om het voordeel te houden of weg te schenken aan de instelling van uw voorkeur.
Voor u als gever of donateur kunt u uw gift aftrekken onder de volgende voorwaarden:
– U doet de giften aan een instelling die bij de belastingdienst is geregistreerd als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).
– U kunt uw giften aantonen, bijvoorbeeld met bankafschriften of kwitanties.
– Het totale bedrag van uw giften is meer dan het drempelbedrag*.
*Drempelbedrag
Voor gewone giften geldt een drempel en een maximumbedrag. De drempel is 1% van uw drempelinkomen, maar minimaal € 60. Wat u meer betaalt dan dit drempelbedrag mag u aftrekken. U mag niet meer aftrekken dan het maximum: 10% van uw drempelinkomen.
Via deze link kunt u zelf controleren of een instelling is aangewezen als ANBI.
Klik hier voor een kopie van de beschikking ANBI.
 
Facebook
Facebook Image
Weer in Kiev
Weather data OK
Kiev
19 °C
Archief
Login